Zoals we allemaal weten, is regelmatig bewegen goed voor je gezondheid. Regelmatig is echter een vaag begrip. Hoe vaak is regelmatig nou precies? En hoe lang moet ik dat volhouden?

Gemiddeld werken we steeds vaker op kantoor. Tegenwoordig ook steeds vaker weer vanuit huis, maar het blijft in principe hetzelfde. Vaak zitten we de hele dag achter een scherm en komen op een dag nauwelijks in beweging. Het is daarom van groot belang om ook tijdens het zitten te bewegen. Dit klinkt misschien vreemd, maar het blijkt super effectief te zijn. Wees bewust van het feit dat je lang zit, dus ga om de 10 minuten anders zitten en haal vaker even een stuk fruit of een glas water. Vaker even een glas water halen zorgt er weer voor dat je in beweging komt en je bloed gaat stromen.

Hoewel we dus steeds vaker langer zitten, is af en toe bewegen niet meer goed genoeg om de gezondheid op peil te houden. Het mag dan wel al een tijd geleden zijn, maar in 2017 zijn er beweegrichtlijnen opgesteld om de gezondheid te verbeteren. Deze richtlijnen verkondigen dat een gemiddeld volwassen persoon per week minimaal 2,5 uur matig intensief zal moeten bewegen. Houdt er rekening mee dat matig intensief niet meteen als een complete workout gezien moet worden. Een half uur stofzuigen kan ook al gerekend worden als matig intensief. Vanzelfsprekend niet alleen stofzuigen, ook wandelen met een snelheid van 4 kilometer per uur en fietsen met een snelheid van 10 kilometer per uur worden als matig intensief gerekend.

Deze 2,5 uur zal dan niet in één keer moeten worden volbracht. Het is voor het menselijk lichaam veel beter als dit verdeeld wordt over de 7 dagen die de week telt. Als dit niet mogelijk is, zou het ook een optie kunnen zijn om dit om de dag te doen. Het is voor het lichaam van groot belang dat er regelmaat in wordt aangebracht. Voor de lange termijn geldt namelijk des te langer, vaker en intensiever de bewegingen zijn, hoe groter het voordeel voor de gezondheid zullen zijn. 2,5 uur per week matig intensieve beweging is dus een goed startpunt. Hoewel het een goed begin is, wordt er volgens de richtlijnen daarnaast wel nog geadviseerd om er nog 2 keer per week een spierversterkende workout bij te doen. Dit kan in veel verschillende soorten sporten voorkomen. Een van de meest voorkomende sporten om dit te doen is tegenwoordig fitness.