Bewegen voor iedereen

Bewegen is goed voor ons en we maken iedere dag gebruik van de kracht en uithoudingsvermogen van ons lichaam. Als we lekker bewegen of sporten, lijkt het alsof we dit altijd kunnen blijven doen. Maar op een gegeven moment kan het zijn dat het lichaam het niet meer zo ziet zitten, bijvoorbeeld door een ongeluk of blessure. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en alhoewel het soms even niet zo meezit, zijn er verschillende manieren om er weer bovenop te komen na ziekte of een blessure.

Sportfysiotherapie

Fysiotherapie is ervoor bedoeld om mensen met een blessure aan de spieren of mensen die door een ziekte krachtsvermindering ondergaan, er weer bovenop te helpen. Deze therapie traint en probeert het lichaam op zo’n manier te ondersteunen, dat we ons weer op een vrije manier kunnen bewegen. Fysiotherapie kent verschillende specialiteiten en de sportfysiotherapeut is daar een onderdeel van. Bij sportfysiotherapie wordt er speciaal aandacht gericht op het opnieuw kunnen beginnen met sport, of voor mensen die veel in de sport bezig zijn, zoals topsporters.

Tip: https://fysioclub.nl/jvdi/locaties/fysiotherapie-geldrop/ 

De sportfysiotherapeut behandeld vele verschillende klachten, maar de meest voorkomende zijn de blessures. Deze kunnen ontstaan tijdens het bewegen van het lichaam, zeker tijdens het sporten wanneer extra kracht en spanning op de spieren gezet wordt. Bij sportfysiotherapie wordt er natuurlijk aandacht besteed aan de spieren en gewrichten die overbelast zijn geraakt en wordt er een manier gezocht om deze te herstellen en weer op te bouwen. Daarnaast kan er ook aandacht besteed worden aan spieren die nog wel goed functioneren en die eventueel een deel van de belasting tijdelijk kunnen overnemen.


De meeste sportfysiotherapeuten werken samen in een sportmedische afdeling van een ziekenhuis of werken zelfstandig in hun eigen praktijk. Aan de hand van verschillende oefeningen en door middel van het gebruik van verschillende voorwerpen, kijkt de sportfysiotherapeut naar het lichaam en naar de mogelijkheden. Er wordt natuurlijk gefocust op herstel na een blessure, maar ook gerichte krachttraining voor sporters en preventie van verder letsel kan onder de aandacht gebracht worden tijdens een behandeling. Een sportfysiotherapeut is speciaal getraind voor dit soort behandelingen en kan daarom gerichter aandacht geven aan de benodigdheden en wensen van de cliënt.

Uitgelicht: https://fysioclub.nl/jvdi/therapiesoort/manuele-therapie/ 

Een ongeval of blessure kan iedereen overkomen, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om te herstellen en weer volop te kunnen bewegen. De sportfysiotherapeut kan hierbij goed helpen en een behandeling maken die past bij ieder soort letsel of training.